Kraamtijd
De eerste 8 dagen na de bevalling wordt de kraamtijd genoemd. Dit is een bijzondere periode waarin jullie je baby leren kennen.
Een baby wordt helaas niet geboren met een gebruiksaanwijzing, daardoor is het de eerste weken zoeken naar de behoeftes van jullie baby. Dit is een leuke ontdekking waarin jullie je baby iedere dag een beetje beter zullen begrijpen. Er gebeurt veel en er komt veel op jullie af. Verschillende zorgverleners bezoeken je tijdens de kraamtijd.
De eerste uren na de bevalling
Er komt waarschijnlijk de eerste uren na de bevalling veel op je af. Als wij na de bevalling weg gaan, is de kraamverzorgster er nog een paar uur om je op weg te helpen. Ook als je in het ziekehuis bevalt, komt de kraamverzogster bij je thuis. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten; voor jezelf als kraamvrouw maar ook voor jullie pasgeboren baby. Lees in onze informatiebrief over de eerste uren na de bevalling.
Kraamvisites van de verloskundige
In de kraamtijd doen wij medische controles bij jou en jullie baby
Na de bevalling komen wij nog een ruime week langs om te controleren of de baby goed drinkt, groeit en doet wat een baby hoort te doen (plassen, poepen, temperatuur etc.). Bij de kraamvrouw doen wij medische controles, controleren we of de borstvoeding goed op gang komt, etc.
De kraamverzorgster is per dag een aantal uren bij je en assisteert je bij het geven van borstvoeding, leert je hoe je de baby in bad doet, hoe vaak een baby eet, welke temperatuur de baby moet hebben, etc.
Ook bespreken we hoe jullie terugkijken op de bevalling en hoe het ouderschap jullie af gaat. We begeleiden jullie ook in het geven van (borst-)voeding en geven jullie (samen met de kraamverzorgster) praktische tips.
Je kunt ons verwachten tussen 9:00 en 13:00. Omdat de dienstdoende verloskundige de kraamvisites doet, kan het zijn dat zij om die tijd met een bevalling bezig is. Dan komen we na 15:00 zodat je 's middags kunt rusten.
Hielprik
Tijdens de eerste week wordt er bij jullie baby een hielprik verricht. Deze hielprik screent op 18 zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Voor al deze ziektes geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter de zorg verleend kan worden aan je kind. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen (bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet).
Zodra je (partner) aangifte op het gemeentehuis heeft gedaan, komt er vanzelf een medewerker van de GGD bij je langs om de hielprik uit te voeren. Ben je tijdens de kraamperiode op een ander adres dan bij de gemeente bekend is, geef dat dan bij de aangifte bij het gemeentehuis door, zo komt de hielprik zeker in orde. Ook wordt er naast de hielprik ook een gehoortest gedaan bij de baby. De gehoortest geeft aan dat het gehoororgaan van de baby in principe goed is aangelegd; je kunt er nagenoeg van uitgaan dat je baby goed kan horen als de uitslag test goed is.
Consultatiebureau
Nadat wij het kraamtijd hebben afgesloten lichten wij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in en sturen hen algemene informatie over de bevalling toe. Wanneer er bijzonderheden zijn of wanneer er sneller een huisbezoek nodig is, zullen wij hen telefonisch inlichten. Dit altijd in overleg met jou. De wijkverpleegkundige neemt in de tweede week na de geboorte contact met je op om een eerste huisbezoek af te spreken. Zij nemen vanaf dat moment de zorg voor de baby over. Vier weken na de bevalling heb je de eerste controle bij de kinderarts van het CJG. Wanneer je eerder nieuwsgierig bent naar het gewicht van je baby of je maakt je zorgen over de voeding dan is het in ieder geval 1 keer per week mogelijk om je baby op het CJG te wegen. De dag en tijdstip hiervoor vind je terug in de groeigids die je hebt gekregen van degene die de gehoortest deed. Ook staan hierin de telefoonnummers die je kunt bellen bij vragen.
Nacontrole
Zes weken na de bevalling kom je nog een keer bij ons op nacontrole.
Zes weken na de bevalling kom je nog een keer bij ons op nacontrole. De bevalling en de weken hierna worden nabesproken en de bloeddruk en het Hb (ijzergehalte in je bloed) indien nodig gemeten. Je buik wordt onderzocht en we bekijken het herstel van eventuele hechtingen. Het onderwerp "anticonceptie" wordt met je besproken. De zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd wordt met je geëvalueerd. Voor een afspraak kun je het beste 3-4 weken na de bevalling bellen.
Waarschuwing: koortslip!
De veroorzaker van een koortslip is voor pasgeborenen tot zes maanden een extreem gevaarlijk virus! Als jullie zelf een koortslip hebben, adviseren wij om bij de verzorging van de baby een mondkapje te dragen en goed de handen te wassen voor je de baby aanraakt. Bezoek met een koortslip mag alleen komen kijken en onder geen beding iemand aanraken, dit om besmetting te voorkomen. Het grote gevaar zit juist in de periode na de kraamtijd; als je gezellig met de baby aan het wandelen bent, komen ongenode mensen zomaar aan jouw baby. Wellicht hebben zij net aan hun mond gezeten die aangedaan is door een koortslip... Wees dus alert en voorzichtig!
Begeleiding kraamperiode bij een medische indicatie
Wanneer je voor de zwangerschap en bevalling een medische indicatie hebt en dus onder controle bent van het ziekenhuis, kun je je bij ons aanmelden voor de begeleiding van het kraambed, als je na de bevalling weer naar huis komt.
Als we je nog niet kennen van bijvoorbeeld een eerdere zwangerschap, maken we graag in de zwangerschap een afspraak om alvast kennis te maken en te bespreken hoe we je zo goed voor je kunnen zorgen tijdens de kraamtijd.
Moedermelk of poedermelk?
Borstvoeding is een logisch gevolg voor het lichaam.
Het is goed om in de zwangerschap al informatie in te winnen over het geven van voeding aan de baby zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Wat zijn de voordelen? Hoe kan ik me voorbereiden?
Moedermelk
Het geven van moedermelk is een logisch gevolg voor het lichaam: het gaat er helemaal van uit dat de borsten daarvoor gebruikt worden en bereiden zich tijdens de zwangerschap al voor.
Het is de perfecte voeding voor een baby (zelfs flesvoedingsfabriekanten zeggen het). Je kunt het vergelijken met de eerste vaccinaties die je kind krijgt. Moedermelk bevat antistoffen tegen ziektes en bevordert de ontwikkeling van het afweersysteem. Kunstvoeding levert geen van deze voordelen. Borstgevoede baby’s zijn minder (vaak) ziek en zijn beter beschermt o.a. tegen longontsteking, eczeem, allergie, griep, oorontsteking, diabetes, CARA-klachten, etc.
- Moedermelk bevordert het loskomen van meconium (de eerste, plakkerige, ontlasting) en is lichter verteerbaar dan poedermelk, daardoor heeft je kindje vaak aanzienlijk minder last van kramp en kan het beter poepen.
- Moedermelk van premature baby’s past zich aan de te vroeg geboren kindjes aan: zo zijn de eiwitten beter verteerbaar, is de voeding vetter, waardoor de baby beter kan groeien en zijn de antistoffen anders gedoseerd.
- Het orgaan- en zenuwstelsel van de baby wordt beter ontwikkeld als je borstvoeding geeft.
- Borstvoeding geven beschermt jezelf tegen baarmoeder- borst- en eierstokkanker. Het zorgt voor minder nabloedingen bij de bevalling. Je loopt minder kans op het ontwikkelen van reumatische artritis. Je bent de extra aangekomen kilo's van de zwangerschap sneller kwijt; je verbrandt immers meer calorieën.
- Moedermelk is gratis en altijd bij de hand, op de juiste temperatuur en in de juiste samenstelling.
Poedermelk
Borst of fles; wat je keuze ook is, we zullen je met raad en daad bijstaan!
Natuurlijk heeft het geven van poedermelk ook voordelen: het grote voordeel is dat je niet altijd zelf hoeft te voeden. Je kunt de voeding uitbesteden aan anderen. Als er bij jou of in de familie allergieën voorkomen, raden wij aan borstvoeding te geven; kies je toch voor poedermelk; geef dan hypo-allergene flesvoeding.
Wat je keuze ook is: wij respecteren je keuze en zullen je met raad en daad bijstaan.
Zie ook Tips voor borstvoeding en flesvoeding
Vroeger hanteerden we 10 vuistregels met betrekking tot het voeden van baby’s, die zijn nu omgevormd naar 5 standaarden.
De standaarden
- Organisaties voor moeder- en kindzorg hebben beleid vastgelegd waarmee elk kind een optimale start kan maken. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar voeding in de eerste twee levensjaren.
- Alle moeders krijgen hun baby direct na de geboorte in huidcontact bij zich. Het huidcontact duurt minimaal een uur.
- Ouders krijgen uitleg -ongeacht de voedingskeuze- over voeden op verzoek en de normale groei en ontwikkeling van hun kind.
- Vrouwen kunnen geïnformeerde beslissingen nemen met betrekking tot voeding.
- Ouders worden gesteund in het ontwikkelen van een hechte band met hun kind en het nemen van geïnformeerde beslissingen over de verzorging en behandeling van hun kind.
Achter de vijf standaarden zitten drie principes:
- Elk kind heeft recht op een optimale start in het leven.
- Ouders worden met respect behandeld met inachtneming van hun culturele achtergrond en ondersteund in hun eigen keuzes op grond van objectieve informatie, zodat zij hun kinderen optimaal kunnen voeden in de eerste levensjaren.
- Goede voedingsgewoontes en in het bijzonder het geven en krijgen van borstvoeding, zorgen voor optimale gezondheid van moeder en kind.