Menu
https://www.baby2b.nl/bevalling/en-nu-begint-het
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 

En nu begint het...

Als de bevalling begint, gaat dit meestal geleidelijk. De weeën komen in het begin vaak onregelmatig en zijn goed op te vangen. Je gaat echt herkennen dat de bevalling begonnen is!

Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen. Vaak verrast het je hoe ver je dan al kan zijn in het proces en dit is altijd een fijne meevaller!

Het wordt duidelijk dat de bevalling is begonnen als je merkt dat de weeën een progressief karakter gaan krijgen: ze volgen elkaar sneller op, gaan langer duren en worden pijnlijker. Bij een eerste bevalling ontsluit je ongeveer 1 cm per uur, mits je goede weeën hebt. De laatste 5 cm (van 5 naar 10 cm ontsluiting) gaan vaak sneller dan de eerste 5cm. Bij een tweede of volgende bevalling gaat het ontsluitingsproces vaak sneller, simpelweg vanwege het feit dat je lichaam het al eerder heeft gedaan.

Creëer een ontspannen sfeer als de bevalling is begonnen

Zodra de weeën je aandacht opeisen en je de weeën werkelijk moet opvangen, is het van belang dat je probeert je aan het proces over te geven, zodat de ontsluiting sneller kan vorderen. Een warme douche of bad kan helpen bij de ontspanning. Probeer niet te vechten tegen de weeën; ten eerste kun je dit niet winnen, ten tweede kan het vechten een remmende werking op de bevalling hebben en ten derde helpen deze weeën je juist om tot de geboorte van jullie kindje te komen!

Onzekerheid

De meeste onzekerheid omtrent de bevalling is meestal aan het begin van de bevalling omdat men zich afvraagt:

- Is het nu echt begonnen?

- Hoe lang gaat het nog duren?

- Hoe erg wordt de pijn?

Het volgende kader gaat je houvast geven:

In de actieve fase ben je dus nog zoekende hoe het moet en gaan dingen om je heen, zoals praten, je storen.

In de geconcentreerde fase spreek je niet meer en ben je ook niet meer aanspreekbaar, heb je je ogen dicht en kom je in een soort trance. Je bent alleen nog maar bezig met bevallen.

Weeën

In 90 % van de gevallen begint de bevalling met weeën. De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint. Uiteraard bel je ons als je ons nodig hebt. Misschien vind je het moeilijk om de weeën op te vangen. Dan mag je ons altijd bellen. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld iedere 3-4 minuten een wee hebt, die een minuut of langer duurt en je kunt de weeën nog goed aan. Dan is het prima als je ons later belt. Je kunt zelf het beste inschatten wanneer je ons nodig hebt (daar kun je echt op vertouwen!). Als je een 2e of volgende kindje  verwacht, bel  je ons bijvoorbeeld bij weeën om de 5 minuten, die een minuut of langer duren en waar je onze hulp bij nodig hebt. Deze frequentie van de weeën is óók veilig en ruim genoeg om op tijd naar het ziekenhuis te gaan als je poliklinisch wilt bevallen.

Het is voor ons niet nodig om geinformeerd te worden over het feit dat de bevalling begonnen is. De dienstdoende verloskundige staat altijd voor je klaar.

Je belt ons altijd als je:

  •  Nog geen 37 weken zwanger bent en de bevalling lijkt begonnen
  • Als je veel bloedverlies hebt waarbij het lijkt alsof je gewond bent
  • Groen vruchtwater
  • Weëen hebt die je niet meer zelf aankunt en waarbij je dus onze hulp nodig hebt. Je hebt waarschijnlijk al enige tijd weeën om de 2 tot 4 minuten

Bel ons ook als:

  • Je ondanks bovenstaande toch nog ongerust bent
  • Je helder vruchtwater verliest (tussen 9:00 en 19:00)

Als je belt, hebben wij altijd een aantal vragen voor jou en vinden het fijn als je nog aan de telefoon kan komen, zodat we een goede inschatting kunnen maken hoever de bevalling is gevorderd, maar ook om je verder op weg te helpen. Het eerste overleg vindt nu plaats en we spreken af of het al nodig is om naar je toe te komen of we geven je adviezen over hoe je de weeën het beste kunt opvangen.

Het breken van de vliezen

De andere 10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Vruchtwaterverlies kenmerkt zich door onregelmatig en onwillekeurig vochtverlies. Vaak is het nodig om maandverband te dragen. Als je twijfelt of je vruchtwater verliest, bel ons dan overdag voor overleg.

Het is belangrijk om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Is het helder (lijkt op rijstwater, maar kan ook een beetje roze zijn) dan bel je ons in de loop van de dag. We wachten tot de weeën beginnen. Pas na 24 uur is het nodig om extra controles te doen, die zullen we je dan uitleggen.

Als het vruchtwater groen is (lijkt op verdunde erwtensoep) moet je ons direct op de hoogte brengen. De groene verkleuring ontstaat doordat de baby in het vruchtwater heeft gepoept, dit kan veroorzaakt worden door stress bij het kind. Het is nu zaak de baby met een 'hartfilmpje' (CTG) continu te controleren, hiervoor moet je naar het ziekenhuis. Je hebt nu een medische indicatie en wordt dus overgedragen aan het ziekenhuis.

Als de vliezen gebroken zijn gelden de volgende regels om infectie te voorkomen: niet vrijen, gebruik geen tampons en ga, tot nader order, niet in bad (douche mag wel). Na het toiletteren is het verstandig om je te wassen. Verwissel maandverbanden regelmatig. Wees dus hygiënisch.

Het kan zijn dat het hoofdje van de baby niet goed is ingedaald aan het einde van de zwangerschap en dat je moet gaan liggen en bellen als de vliezen breken. Dit heb je dan van ons van tevoren gehoord, als we dit niet met je hebben besproken, hoef je dus niet direct contact met ons op te nemen.


- Filmpje: wat kun je verwachten als je moet bevallen -

Bloedverlies

Het is normaal dat je tijdens de bevalling bloed verliest. Dit moet altijd samengaan met slijmverlies, dit is wat de slijmprop genoemd wordt. Hiervan hoef je ons niet op de hoogte te brengen, het kan zijn dat de bevalling nog een aantal dagen op zich laat wachten. Neem bij ruim helderrood bloedverlies wel contact met ons op (zonder slijm, alsof je gewond bent).

Plassen

Blijf er steeds aan denken om te plassen tijdens de bevalling, een volle blaas kan de ontsluiting (ondanks sterke weeën) tegenhouden. 

Misselijkheid en rillen

Tijdens de bevalling kan je misselijk zijn. Eet daarom niet of kleine, lichtverteerbare dingen. Veel vrouwen trillen tijdens of na de bevalling. Dit komt waarschijnlijk door het hormoon adrenaline. Het is een normaal verschijnsel, je hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Een warm bad of douche kan je helpen te ontspannen.

Continue zorg

Wij werken in 24-uurs of 48-uurs diensten. Uiteraard slapen we ook in die diensten en zijn voor jullie beschikbaar. De kans is dus erg groot dat degene die dienst heeft je gehele bevalling kan begeleiden. Wanneer er meerdere bevallingen tegelijk bezig zijn bellen we in eerste instantie elkaar zodat jullie niet zomaar een vreemde aan je bed krijgt. Als dit niet voldoende blijkt dan hebben we een regeling getroffen met verloskundigenpraktijk Het Geboortehuis in Bussum waar 3 verloskundigen werkzaam zijn en dus ten dienste kunnen zijn.

Ongerust

Als je ongerust of onzeker bent tijdens de bevalling kun je ons natuurlijk altijd bellen. Daar zijn we voor. Een ontspannen vrouw bevalt beter! Als je ons eerder nodig denkt te hebben dan hierboven staat vermeld, bel je dus eerder (ook als je twijfelt). Het kan ook zijn dat wij je een ander advies hebben gegeven dan bovenstaand, dit hebben we je dan uitdrukkelijk verteld tijdens het spreekuur. 

Voor de nacht...

Sommige mensen denken dat het voor ons fijn is, als ze voor de nacht even laten weten 'dat de bevalling (mogelijk) begonnen is'. Dat is voor ons niet nodig. Soms blijkt het loos alarm en wij slapen er onrustig van. Je hoeft ons echt pas te bellen als je ons nodig hebt.

App

Sommige apps geven aan 'dat je de verloskundige moet bellen'. Het is prima om de app te gebruiken als weeëntimer, maar het is niet verstandig om de 'beladviezen' van de app te volgen. Lees liever bovenstaande nog een keer en volg onze adviezen op.

Kortom...

Als je ons nodig hebt, bel je ons: zo simpel is dat!

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag