Menu
https://www.baby2b.nl/bevalling/pijnbestrijding/pijnbestrijding
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 

Pijnbestrijding

Eén ding over de bevalling weten we zeker en speelt bij iedereen een zekere rol wat betreft de verwachting van de bevalling: het doet pijn! Een goede voorbereiding neemt vele onzekerheden weg en zal je helpen om de bevalling met vertrouwen tegemoet te zien en aan te kunnen.

Het is jammer als je angst een hoofdrol geeft; bedenk hoeveel vrouwen je al zijn voorgegaan! Geef liever je kindje de hoofdrol; laat je aanmoedigen door de gedachte dat je kennis gaat maken met jullie baby!

Acceptatie

Een goede voorbereiding begint al met de acceptatie van pijn. Als je weet dat deze pijn nut heeft en het kan zien als de manier om je kind te verwelkomen, heb je al heel veel gewonnen. Tijdens het spreekuur zullen wij je informeren over de verschillende mogelijkheden van pijnbestrijding. Ook krijg je hierover informatie mee. Het is belangrijk dat je de voordelen en nadelen van pijnbestrijding kent voordat je aan de bevalling begint.

Wil je pijnbestrijding?

Wanneer moet je laten weten dat je pijnbestrijding wilt? Het is goed om van te voren met ons al één en ander te bespreken. Zeker als je tegen de pijn opziet. Wij kunnen dan samen met jou bepalen, hoe we jou het beste kunnen ondersteunen. Vaak weet je het niet van tevoren. Als je bevalt, kan tijdens de bevalling pas blijken dat je toch medicijnen tegen de pijn wilt of dat wij dat beter voor je vinden (bijvoorbeeld als het langer duurt dan verwacht). Natuurlijk zullen wij dat met je bespreken. Voor zo’n medicamenteuze pijnbehandeling moet je hoe dan ook altijd naar het ziekenhuis. Natuurlijk gaan we dan met je mee, om de zorg over te dragen aan de verloskundige van het ziekenhuis.

Maak je vooral niet te veel zorgen: er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis. In 'Wat kan ik zelf doen' en 'Pijnstilling met medicijnen' zetten we alles wat kan helpen voor je op een rij.

In de folder Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn vind je welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Een paar feiten over weeën en pijn

Je lichaam maakt pijnstillers aan

‘Baringspijn’ (de pijn van weeën) is bijzonder: je hebt die pijn alleen als je bevalt. Aan de pijn merk je dat de bevalling gaat beginnen. Daardoor weet je dat je een veilige, rustige plek moet gaan zoeken. En hulp. Wist je dat je lichaam meteen reageert op de pijn door zelfpijnstillers aan te maken? Dat zijn de zogeheten endorfines. De endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt. Hoe beter je kunt ontspannen, hoe beter je endorfines kunt aanmaken. 

De pijn komt in golven

Baringspijn wordt veroorzaakt door weeën. Een wee is een samentrekking van de baarmoeder(-spier). Een wee bouwt zich (net als een golf) op, bereikt izjn hoogtepunt en zakt dan weer af. Tussen de weeën door is er geen pijn. 

Als je kindje geboren is, houden de weeën op en heb je geen pijn meer.

Aan het begin van je bevalling zit er meer tijd tussen de weeën. Dan doen ze ook nog niet zo veel pijn. Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. In de laatste fase van de ontsluiting kun je het soms echt even moeilijk krijgen. Maar gelukkig: je bent er bijna! Tot slot krijg je persweeën, die helpen je om effectief te kunnen persen. Als je de wee goed benut, heb je nauwelijks pijn. Meestal pers je 3 tot 4 keer per wee.  Als je kindje geboren is, houden de weeën op en heb je geen pijn meer. Het is over én je kindje is er! Soms ervaar je nog enkele lichte krampen om de placenta los te maken, maar meestal voel je hier niets van. 

Er zijn buik-, rug- en beenweeën

Sommige vrouwen vinden de pijn goed te verdragen, andere vrouwen vinden het niet uit te houden. We weten niet zeler hoe het komt dat er zulke verschillen zijn, maar dat ontspanning en overgave een grote rol spelen is een feit. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun (onder-)buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug of hun benen voelen. Soms kan de pijn van plaats wisselen. Rugweeën doen volgens sommige vrouwen meer pijn dan buikweeën. Warmte laat je ontspannen. Dus een warme douche of kruik kan enorm helpen.

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag