Menu
https://www.baby2b.nl/bevalling/pijnbestrijding/pijnstilling-met-medicijnen
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 

Welke medicijen kun je krijgen tegen de pijn

Je kunt ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis en wordt je begeleid door een klinisch verloskundige (wij dragen de zorg dan over aan het ziekenhuis). De klinisch verloskundige werkt onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Voor pijnbestrijding met medicijnen word je overgedragen aan het ziekenhuis

Voorheen kon je aangeven welke vorm van pijnstilling je voorkeur had. Het protocol 'pijnstilling' is in Tergooi (en diverse andere ziekenhuizen) sinds kort aangepast waardoor de epiduraal (ruggenprik) de pijnbehandeling van eerste keuze is. Dit houdt in dat iedereen bij pijnbehandeling de ruggenprik krijgt en alleen een uitzondering wordt gemaakt wanneer iemand een allergie heeft voor de benodigde medicatie of een anatomische afwijking heeft waardoor de ruggenprik niet mogelijk is. Je kunt dus niet meer kiezen voor een vorm van pijnstilling.

Ruggenprik (‘epiduraal’)

Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen (de medicijnen verschillen per ziekenhuis). Bij deze pijnbehandeling heb je geen pijn meer in je onderlichaam.

De anesthesist brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en stil blijven liggen of zitten (ook tijdens de weeën). Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. 

Een frequente bijwerking van een epiduraal is dat er koorts kan optreden bij moeder waarvoor behandeling met antibiotica nodig is. Na de bevalling moet ook de baby dan een aantal dagen met antibioticum worden behandeld. 

Pompje met remifentanil

"Fijn dat ik zelf mocht kiezen of ik pijnbestrijding wilde"

Het middel remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus. Je krijgt een onderhoudsdosering en kunt zelf met een drukknop extra toedienen als je dat nodig hebt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.

Remifentanil is niet ontwikkeld voor het gebruik tijdens de bevalling. Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar de lange termijneffecten voor moeder en kind. 

Injecties met pethidine

Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen een half uur. Anders dan bij een ruggenprik neemt pethidine de pijn niet helemaal weg. Het neemt volgens de meeste vrouwen wel de ergste pijn weg. Pethidine werkt 2 tot 4 uur. Vanwege de bijwerkingen voor je kind wordt pethidine niet meer gegeven aan het eind van de bevalling.

 

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Stel deze dan tijdens de volgende controle. Wij kunnen je alles vertellen over het verzachten van de pijn, over pijnbehandelingen met en zonder medicijnen, over de voor- en nadelen daarvan en over wat wel en niet mogelijk is. Lees ook  de folders: Jouw bevalling: hoe bereid je je voor', Jouw bevalling: Welke houding past bij jou en 'Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn' door te klikken op de folders of titels of op onze folderpagina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag