Voorbereiding op de bevalling
Het is zeer aan te raden je goed op de bevalling voor te bereiden. Dit scheelt onnodige stress, angst en onzekerheid. Zelfs al je het voor de derde keer meemaakt, heb je het slechts twee maal eerder gedaan!
Wij raden je aan een en ander te lezen over de bevalling. Het helpt ook bij het maken van een keuze waar je wilt bevallen. De bevalling is een uitdaging en vergt enig doorzettingsvermogen. Als je weet waar je aan begint zal je dit beter op kunnen brengen en het met vertrouwen tegemoet zien. Bedenk altijd dat je de bevalling doet om je kindje te ontmoeten, dit helpt zeker om sterk te zijn!
Bereid je goed voor
Bereid je voor op de manier die bij je past en stel je vragen aan ons. Op een zwangerschapscursus leer je ontspanningsoefeningen. Je oefent alvast met houdingen die tijdens de bevalling goed van pas komen met het ‘opvangen’ van de verschillende soorten weeën en met ademhalingstechnieken. Dat zorgt er allemaal voor dat je je straks beter kunt ontspannen, je weet dan wat er kan gebeuren en wat je zelf kunt doen. Dat geeft je meer controle en meer vertrouwen dat je de bevalling aankunt. Je partner leert wat hij kan doen tijdens de bevalling
| Ga op zoek naar informatieHier vind je alvast antwoord op een paar veelgestelde vragen over bevallen. Maar zoek vooral ook zelf naar informatie. Lees folders, tijdschriften en boeken over bevallen. Het boek 'Veilig bevallen' van Beatrijs Smulders en Muriel Croon is een aanrader om te lezen. Zoek op internet wat je wilt weten. Vraag alles wat je wilt weten aan ons. Neem ook je partner mee, zodat jullie alle twee weten wat er gaat gebeuren. |
Voorbereiding met een zwangerschapcursusVoorbereiden kan ook door middel van het volgen van een zwangerschapscursus en door het uitwisselen van ervaringen. Helaas leven er in de wandelgangen veel ‘indianenverhalen’, Het is verstandig je hiervoor af te sluiten en degene die ze verkondigt vriendelijk te verzoeken hiermee op te houden. Het kan, zo weten wij, behoorlijke angsten veroorzaken. Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier. Hoe jij je voelt als je kindje geboren wordt, kan dus niemand je vertellen. Wel wat er tijdens een bevalling met je gebeurt en hoe je je daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden. | Neem genoeg rustZorg ervoor dat je uitgerust aan de bevalling begint. Want als je uitgerust bent, kan je beter tegen pijn. Neem op tijd zwangerschapsverlof en probeer alle spullen voor de komst van jullie kindje zo rond de 36e week in huis te hebben. Doe de laatste weken alles in een rustig tempo. Ga elke middag even liggen. Lees de foldersOp onze folderpagina staan een aantal belangrijke folders over de bevalling. |
Bedenk waar je wilt bevallen
Als je geen indicatie hebt om in het ziekenhuis te moeten bevallen, kun je kiezen voor een thuisbevalling of poliklinische (ziekenhuis-)bevalling. Ga bij jezelf na waar je je het meest op je gemak voelt: daar beval je het best. Het besluit tot het kiezen van een locatie kan je uitstellen tot de weeën beginnen. Als je het eerder weet, is het handig dit te laten weten tijdens het spreekuur. Lees hier meer.
Kom naar de voorlichtingsavond op ons centrum
Een aantal keer per jaar houden wij een informatie-avond over de bevalling. Er komen veel onderwerpen aan bod. Ook als je al eens eerder bent bevallen, is dit toch een nuttige avond.
Je kunt je hier aanmelden of mailen of bellen.
"Ik vind het fijn dat ik zelf mocht kiezen waar ik wilde bevallen."
Schrijf een geboorteplan
Een geboorteplan is een communicatiedocument, een discussiedocument, een wensenlijst of een reflectie van iemands persoonlijke wensen en eventuele angsten rondom de bevalling. Het maken van een geboorteplan prikkelt en nodigt uit om samen met je partner na te denken over wat belangrijk voor je is. Het kan een goede manier zijn om verwachtingen rondom de bevalling te ontdekken en het geeft de mogelijkheid om deze met ons te bespreken. Zo kunnen we jullie in de voorbereiding helpen. Als een vorige bevalling angst heeft opgeleverd, is het schrijven van een geboorteplan aan te raden. Zo kun je afspraken maken en verwachtingen helder krijgen. We bespreken altijd jullie geboorteplan van te voren, zodat er geen onterechte verwachtingen zijn. Ook als je wordt overgedragen aan het ziekenhuis dragen we het geboorteplan over. Het is uiteraard van belang dat de verwachtingen en afspraken die er in staan reeël zijn. Zodat het ook in het ziekenhuis kan gelden.
Onze praktijk beschikt over een praktijkgebonden geboorteplan. Hierin staat onze normale werkwijze beschreven en dus hetgeen je van ons en onze zorgverlening kunt verwachten. Wanneer je van plan bent om van een geboorteplan gebruik te maken, geven we er de voorkeur aan dat je van ons geboorteplan gebruik maakt. Je kunt dit tijdens het spreekuur aan ons laten weten. Wij zorgen dan dat je in het bezit komt van ons geboorteplan.
Regel wie je bij de bevalling wilt
Wie ondersteunt je tijdens de bevalling? Wist je dat vrouwen die tijdens de bevalling goede ondersteuning krijgen minder pijn voelen? Ze hebben ook minder vaak behoefte aan een pijnbehandeling met medicijnen. Daarom is het heel belangrijk om goed na te denken over wie jij straks bij je bevalling wilt hebben. Alleen je partner? Of ook je zus, een vriendin, je moeder? Het kan allemaal. Net wat je zelf het fijnst vindt. Wij zijn er natuurlijk ook om je te steunen. Heb je al kinderen, regel dan op tijd een oppas voor tijdens de bevalling.
Baarkruk, bed of bad of…?
Als je op de baarkruk wilt bevallen kan dat. Het is wel handig als je dat even laat weten, zodat we de kruk mee kunnen nemen. In het ziekenhuis is er ook een baarkruk tot je beschikking. Voor een badbevalling kun je een bad huren of kopen als je thuis gaat bevallen. In Tergooi is 1 kamer met een bad, je kunt deze kamer niet reserveren, maar wel gebruik maken van het bad als de kamer vrij is.