Centering Pregnancy
|
- Hier worden regelmatig nieuwe updates geplaatst over Centering Pregnancy - |
24-08-2017
Weer 12 (aanstaande) moeders (en partners) klaar voor de geboorte van hun kindjes. Leuke laatste Centering Pregnancy bijeenkomst in de zwangerschap. Als alle baby's geboren zijn, plannen we de laatste bijeenkomst en dan mét de baby's.
Elke maand starten we een nieuwe groep. Iedereen is van harte welkom om mee te doen aan CP. Uiteraard mag je ook kiezen voor 'reguliere 1-op-1-controles' op ons centrum.
Sommige zwangeren twijfelen of ze mee moeten doen aan Centering Pregnancy. We geven iedereen de keuze om te kiezen voor CP of voor de 1-op-1-controles. Degenen die twijfelen bieden we aan om een paar keer te komen en dan te beslissen of CP wel of niet de moeite waard is.
Ondertussen zijn we al met 13 groepen gestart.
09-05-2017
Wat hebben wij een leuke bijeenkomst gehad vandaag!
De eerste groep is bevallen en kwamen nu, een paar weken nadat de laatste van de groep is bevallen, terug voor de 10e, en laatste, bijeenkomst: met baby’s!
We hebben gesproken over moeder zijn, over partners die ongelofelijke indrukken maken, uiteraard over de bevalling, over de uitdagingen van nu, over anticonceptie, de bekkenbodem, over seksualiteit, over broertjes en zusjes, over babymassage, over hoe je je baby’s ontwikkeling optimaal kan stimuleren, over de psychische beleving van deze bijzondere periode, over goede verloskundige zorg, over Centering Pregnancy, etc, etc.
We zijn verwend met een prachtig cadeau: een deurmat met ons logo en de tekst:
CENTERING PREGNANCY DOEN! Daaronder de namen van alle deelneemsters van deze groep: dames, dank jullie wel! We zullen de mat in de wachtkamer een ereplekje geven.
Wij hebben hartverwarmende bijeenkomsten met jullie gehad. Zo fijn dat we jullie mochten begeleiden en jullie en jullie partners goed konden voorbereiden op de bevalling, het ouderschap en een krachtig bewustzijn mochten aanwakkeren over keuzes die op je pad komen in deze tijd.
We hebben met het CJG een waardevolle samenwerking kunnen opstarten. Naast de ouderschapscursus die in ons centrum maandelijks wordt gehouden, kunnen de Centering Pregnancy-groepen naadloos, gratis, worden overgeheveld naar een volgende cursus: Baby in Huis. Deze cursus helpen vaders en moeders goed voor hun kindje te zorgen, want wat is goede zorg eigelijk? Wat doe je met een huilende baby? Hoe zorg je voor een zieke baby? Hoe houd je alle ballen in de lucht? Hoe stimuleer je de baby’s ontwikkeling? Etc, etc. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod tijdens 4 bijeenkomsten die samen met baby’s en met partners kunnen worden gevolgd. Daar zijn we blij mee en trots op: nooit eerder hadden we zo’n mooi aanbod voor onze toekomstige ouders en we zijn het enige Verloskundecentrum in de regio die dit aanbied!
Wij waren al overtuigd van de meerwaarde van Centering Pregnancy en hebben dit elke bijeenkomst weer bevestigd gekregen!
21-03-2017
Deze week hebben we weer een CP-bijeenkomst gehad over de bevalling, waarbij de partners aanwezig waren. Van te voren vragen we naar verwachtingen. Veel mannen laten het over zich heen komen, een enkeling hoopt tools aangereikt te krijgen, zodat hij weet wat te doen als het moment daar is.
Wat we elke keer weer ervaren is dat het een leerzame bijeenkomst is. De partners zijn blij voorgelicht te zijn en weten nu dat zij daadwerkelijk dat zij een rol hebben tijdens de bevalling (en welke deze is).
Uiteraard geeft het een veel beter gevoel om in zo’n spannende situatie, waarbij je partner pijn heeft en jullie kindje gezond teer wereld moet komen, er niet bij te staan als Jan met de korte achternaam. Iedereen, ook de vrouwen, is daarom blij dat het duidelijk is wat te doen en waarom.
We geven iedereen de aanmoediging om met je partner te bespreken (aan de hand van ons geboorteplan) door te spreken en in te vullen wat je voorkeuren zijn en wat je vooral niet wilt. Kortom waar je voor staat.
Wanneer een trauma wordt opgelopen tijdens de bevalling gaat het bijna altijd om twee dingen: a. Slechte communicatie b. Verwachtingen die niet uitgekomen zijn.
Zo’n goed voorbereid plan kan dit in grote mate voorkomen. En helpt vooral om in je kracht te staan, samen, zodat je niet overgeleverd wordt aan de bevalling en aan de zorgverleners, maar de hoofdrol op je kan nemen en de regie kan houden. Dat voelt toch veel beter?
14-03-2017
Vorige week hebben we de een-na-laatste bijeenkomst gehad met de eerste groepen. Dat wil zeggen: bijeenkomst 9, de 10e bijeenkomst is de allerlaatste en is pas nadat de laatste in de groep is bevallen. Dit was dus de laatste bijeenkomst in de zwangerschap.
Wat hebben we het leuk gehad met elkaar! Er is een hoop gedeeld: tips, gezonde recepten, emoties, oplossingen voor uitdagingen op het werk, voorbereiding op de bevalling en het geven van moedermelk. Ook de komst van onze kleine kindjes is aan bod geweest; iedereen heeft, samen met de partner, de gelegenheid gehad om zich hierop te kunnen voorbereiden. Wat brengt de zorg voor de kleintjes met zich mee, met welke dingen ben je allemaal bezig in het begin en hoe blijft het samen ook nog leuk? Wat doet het met de psyche van mama en papa en hoe gaan we om met alle goed bedoelde adviezen van de omgeving?
We hebben uiteraard een evaluatie gedaan en scoorden negens en tienen!! We hoorden van alle dames terug dat het erg leerzaam is geweest, ook voor hen die een tweede of derde kindje krijgen. De voorbereiding op de bevalling is door iedereen erg gewaardeerd: de partners weten nu dat zij een rol hebben tijdens deze spannende gebeurtenis en hoeven niet verloren aan de zijlijn te staan. Iedereen heeft het erg leuk gevonden. Het feit dat er zoveel gedeeld kon worden, geeft vertrouwen en maakt sterk. Er zijn leuke vriendschappen ontstaan: er wordt tijdens het zwangerschapsverlof heel wat afgeluncht!
Wij zijn dankbaar dat we zoveel mooie dingen met aanstaande moeders en vaders mogen delen. Dat we kunnen bijdragen aan succesvolle zwangerschappen, bevallingen en ouderschap! We hebben een pracht-vak!
01-03-2017
Voor komende donderdag staan er weer bijeenkomsten met de partners op het programma. Op de bijeenkomsten met de partners van vorige maand kregen we allemaal leuke reacties.
Bevallen doe je samen. Daarom is het goed om je samen voor te bereiden. We hebben de stellen 'huiswerk' meegegeven. Voor de vrouwen: welke ondersteuning verwacht je van je partner. Voor de partners: welke ondersteuning denk je dat je vrouw nodig heeft. En bespreek dan of jullie dezelfde gedachten hebben...
07-02-2017 Wat een waardevolle Centering Pregnancy bijeenkomsten hebben we afgelopen week weer gehad! Mooi om te horen dat alle gezinnen samen hebben nagedacht over wat ze wel en niet willen meenemen, uit hun eigen opvoeding, naar hun nieuwe gezin. Elke week verzorgt iemand anders een gezonde en verantwoorde snack. Ziet dit er niet gezond én gezellig uit! | |
31-01-2017
Bijeenkomst 6: de Bevalling
Vorige week hebben we bijeenkomst 6 van onze eerste 2 groepen gehad: een bijzondere bijeenkomst, want deze keer waren de partners mee: het ging over de bevalling!
Wat fijn dat we 2 bijeenkomsten konden besteden aan de bevalling: in totaal hebben we bijna 4 uur hierover met elkaar van gedachten kunnen wisselen!
We hebben goed kunnen uitleggen hoe een bevalling in elkaar zit: welke weeën bestaan er en alle fases met bijbehorende emoties en activiteiten zijn aan bod gekomen, zodat het straks duidelijk herkenbaar is en men daarin vertrouwen kan hebben.
De plaats van bevalling is besproken: wat is er toch veel onduidelijkheid over de thuisbevalling: we hebben daarom de verlostas maar eens meegenomen en besproken wat hier allemaal in zit: alles om bij calamiteiten op te kunnen reageren. We wonen gelukkig zo dichtbij het ziekenhuis in het Gooi, dat we die tijd goed kunnen overbruggen.
Natuurlijk gaat het erom waar de vrouw zich vertrouwt voelt: zij moet zich kunnen overgeven aan het bevalproces; kunnen ontspannen en vertrouwen hebben: bevallen is ‘mindset’ én een goede conditie.
Ook bespraken we de belangrijkheid van het aannemen van diverse houdingen tijdens de bevalling, omdat dit helpt tegen de pijn en de tijdsduur van de bevalling ten goede komt. Hoe belangrijk het is om dit af te wisselen en wélke houdingen er aangenomen kunnen worden.
We hebben doorgenomen wat er gebeurt bij een overname door het ziekenhuis: welke redenen zijn daarvoor en hoe gaat het dan in zijn werk? Hoe belangrijk het is dat de regie bij jullie moet blijven en waarom.
Natuurlijk is het fijn dat jullie ons vertrouwen: daar gaan we ook van uit. Maar de kracht moet bij de vrouw blijven: zij moet tenslotte dit proces doormaken.
De rol van de partner is hierbij zeker besproken: hij kan haar helpen te verwoorden wat voor hen belangrijk is. Welk doel zij nastreven tijdens de bevalling en daadkrachtig optreden als dit nodig is. Veel fijner dan een lijdzame rol, waarin vooral mannen zich vaak machteloos voelen: nou, dat hoeven ze niet te zijn, hoor!
De ruggenprik is besproken en wat je kunt doen om weeën op te vangen, hoe je herkent of de bevalling is begonnen, wanneer je moet bellen, het belang van een geboorteplan, wie er bij je bevalling aanwezig is (thuis en in het ziekenhuis) en wat een apgarscore is. Iedereen kent de checklist voor de bevalling (oppas oudere kids, werkende deurbel, etc.), men weet hoe lang een bevalling kan duren en hoe lang er gemiddeld geperst wordt voor een eerste kind en voor een volgend kind.
Kortom: een terdege voorbereiding op de bevalling: laat die maar komen! Welkom kleine ukkepuk!
03-01-2017
Al jaren ben ik ervan overtuigd dat zwangere vrouwen meer contact met elkaar zouden moeten hebben. De reden daarvoor is, dat in de fase van zwangerschap er zoveel in het leven gebeurt, dat het goed zou zijn om dat te kunnen delen en herkenning te vinden bij andere vrouwen die in dezelfde positie verkeren.
Niet alleen de lichamelijke veranderingen vragen om aandacht en aanpassing, maar vooral ook de veranderingen die het teweeg brengt in relaties, op het werkleven, de verantwoording van het ouderschap en simpelweg het moeder worden.
Wat is er fijner dan dat je ontdekt dat je niet de enige bent die soms worstelt met je lijf of met vraagstukken? Dat je kan delen wat je gevoelens zijn, tips van elkaar kunt krijgen en lekker met elkaar kunt lachen!
Toen de tijd rijp was voor Centering Pregnancy (CP) in ons centrum, hebben we dan ook direct actie ondernomen. Het kostte behoorlijk wat inspanning voordat we echt van start konden gaan. Uren hebben we besteed aan de implementatie, voorbereiding en organisatie. Ik ben best een beetje trots dat wij de enige praktijk in de regio zijn die CP aanbieden. Het is zo waardevol!
Inmiddels draaien we een aantal maanden en boeken we de eerste successen. Het is zo fijn om te zien dat vrouwen elkaar tot steun zijn, want niet bij iedereen gaat het van een leien dakje. Dat zij elkaar op weg helpen bij kleine en grote dingen. Dat zij door de informatie die nu veel uitgebreider aan bod komt dan voorheen mogelijk was, nu bewuster keuzes maken ten aanzien van hun gezondheid, het gezin dat zij voor ogen hebben en de voeding voor hun aanstaande kleintje. Bij de voorbereiding op de bevalling, die ook door CP uitgebreid aan bod komt, worden de partners nauw betrokken: iedereen is goed voorbereid.
Wij hebben inmiddels allemaal de scholing doorlopen en zijn daardoor flexibel inzetbaar bij vakanties en ziekte, zodat we continu zorg kunnen garanderen. We zijn allemaal enthousiast en hopen daarom dat veel vrouwen zich zullen aanmelden voor CP, zodat we mooie ervaringen opdoen en kunnen delen!
17-12-2016
Op 12-12-2016 is de 5e groep Centering Pregnancy gestart.
We hebben al veel leuke ervaringen opgedaan!