Gezond zwanger zijn
14-03-2017
Sporten tijdens de zwangerschap
Met een dikke buik laat je het waarschijnlijk wel uit je hoofd om te gaan schaatsen of kickboksen, maar ook in het eerste trimester kun je de lat beter wat lager leggen wanneer je lichaam daarom vraagt.
Nieuwsgierig naar wat wel en wat niet te doen?
Wat wel te doen:
Pak de fiets, wandel in het bos of neem een verfrissende duik: zorg dat je 30 minuten per dag lekker actief bezig bent. Let op de signalen die je lichaam je geeft. Word je duizelig, kortademig of krijg je last van (hoofd- of buik)pijn, doe dan wat rustiger aan en beperk je tot een minder intensief niveau. Deed je voor je zwangerschap nog niets aan sport? Overleg dan even met je verloskundige en bepaal samen op welk niveau je het beste kunt beginnen. Wat je ook doet: gooi een flesje water in je tas, drink er voldoende uit, en draag een stevige sportbeha bij de wat zwaardere sporten.
Wat niet te doen:
Over het algemeen geldt dat je jezelf beter niet volledig kunt uitputten. Dat betekent niet dat je jouw aerobicslesje hoeft over te slaan, maar dat je er wel goed aan doet om naar je lichaam te luisteren en een te hoge hartslag of lichaamstemperatuur te voorkomen. Focus je bij buikspieroefeningen vooral op de schuine buikspieren.
Ook duiken wordt sterk afgeraden, aangezien de druk onder water negatieve gevolgen voor je kindje heeft. Ben je een fanatieke hockeyster of doe je aan een andere sport waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen of te vallen? Stop hier dan op tijd mee en zoek naar een leuk alternatief. Twijfel je over hoe lang je nog kunt doorgaan? Bespreek dit dan met je verloskundige.
Zwangerschapscursussen
Wil je jouw lichaam graag wat extra aandacht geven tijdens de zwangerschap? Dan is een zwangerschapscursus een uitkomst. Van zwangerschapspilates of yoga tot zwemmen en zwangerschapsfitness: er bestaat voor elk wat wils. Het grote voordeel van dit soort cursussen is dat je je lichaam alvast voorbereidt op de geboorte. Een goede conditie helpt je namelijk bij je bevalling en maakt het herstel ook een stukje makkelijker. Tegelijkertijd kun je met de juiste oefeningen zwangerschapskwaaltjes zoals rugpijn en gezwollen enkels verlichten.
Veel plezier bij het sporten,
Bonny.
27-02-2017
Eet smakelijk:
Pompoenfriet met knoflookmayonaise
Bijgerecht voor 4 personen:
1 flespompoen
2 el olijfolie
2 tl cayennepeper
snuf nootmuskaat
zout
Voor de knoflookmayonaise:
3 el mayonaise
3 el Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
snuf peper
Nodig; bakplaat, bakpapier, mengkom, schaaltje
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Gebruik een stevig groot mes om de flespompoen te snijden. Je hoeft de pompoen niet van tevoren te schillen.
Snij eerste het bovenste smalle gedeelte los van de onderkant. Snij deze bovenkant doormidden en leg de platte kant op de snijplank. Snij vervolgens plakken van ongeveer 1 cm, en snij deze plakken weer in reepjes van 1 cm. Niet alle frietjes hoeven even dik te zijn, maar hou ongeveer dezelfde maat aan.
Snij de onderkant van de pompoen ook doormidden, schep de zaadjes uit de pompoen. Snij nu plakken van 1 cm dik en snij deze plakken ook weer in repen.
Doe alle pompoenfriet in een mengkom en schenk hier de olijfolie over heen. Voeg de cayennepeper, een snuf nootmuskaat en wat zout toe en hussel goed door elkaar. Spreid daarna de frietjes uit over de bakplaat.
Schuif de pompoenfriet voor 20 minuten de voorverwarmde oven in. Schep halverwege even om.
Ondertussen kun je de knoflookmayonaise klaar maken. Doe de mayonaise samen met de yoghurt in een schaaltje. Pers hier een teentje knoflook bij uit en breng de mayonaise op smaak met wat peper.
Haal de pompoenfriet uit de oven en serveer direct. Met de mayonaise natuurlijk! Enjoy!
- 24-1-2017 -
Deze keer een recept:
Het is winter: Tijd voor stamppot voor de zwangere!! Wat is jouw favoriete stamppot? Misschien niet een heel voor de hand liggende combinatie, maar als je er over nadenkt gaan ze heel goed samen: het zoete van de pompoen met het zure van de zuurkool bieden elkaar een prima tegenwicht. Om het gerecht nog meer smaak te geven voeg je geitenkaas, rozijnen en appels toe. Waarschijnlijk maak je normaal een zuurkool stamppot met aardappels in plaats van pompoen, maar probeer deze variant ook eens. Deze stamppot is anders dan anders, maar dat maakt hem zeker niet minder lekker!
-
400 gram pompoen blokjes
-
250 gram verse zuurkool
-
4 el rozijnen
-
2 appels
-
50 gram harde geitenkaas (in blokjes)
-
1 tl kaneel
-
1/8 tl zwarte peper
-
kookpan
-
stamper
-
Kook de pompoen 15 à 17 minuten.
-
Schil intussen de appel en snijd deze in kleine blokjes.
-
Giet de pompoen af en stamp met een stamper fijn. Breng op smaak met kaneel en peper.
-
Meng de zuurkool door de pompoen heen en verwarm nog eens 5 minuten op laag vuur.Roer op het einde de appel, rozijnen en kaas door de stamppot heen.
- 16-01-2017 -
Wist je dat je voedingsstoffen uit je ontbijt beter opneemt wanneer je de dag start met een glas water?
In je darm zitten darmvlokken die tijdens de nacht een beetje uitdrogen. Als er voldoende vocht is, kunnen de darmvlokken goed "zwieren" en nemen ze de meeste voedingsstoffen op. Als je in de ochtend start met water maak je je spijsvertering wakker en kunnen je darmen meteen aan de slag.
Als de stoelgang geen probleem vormt en je kan wel wat hebben in de vroege morgen, drink dan koud water. Je lichaam wil het water opwarmen, waardoor je metabolisme meteen geactiveerd wordt. Dit geeft energie. Als de ontlasting lastig gaat is het goed om lauw water te drinken. Daarmee stimuleer je de darmwerking.
Dus, begin de dag met een glas water!
- 06-01-2017 -
- wanneer je last hebt van harde buiken het verstandig is om te rusten? Vaak zakt het af na een uur in zijligging, onder de douche of in bad. Wij willen wel graag altijd op de hoogte zijn als je last hebt van harde buiken!
- wandel elke dag na het avondeten (het liefst met partner) een half uur. Een half uur achtereen actief zijn reduceert stress en spanning aanzienlijk: wat leuker dan met manlief dit moment even te delen en tegelijk de spijsvertering te ondersteunen.
- volg onze workshop over contact met je baby en het aanstaande ouderschap: het is niet alleen erg leuk, maar ook erg nuttig en heerlijk om samen te kunnen doen.
- 03-01-2017 -
Wist je dat?
… wanneer je een half uur achtereen actief bent, dit aanzienlijk spanning en stress reduceert?
… een goede conditie noodzakelijk is om de bevalling te kunnen doen? Er zijn vrouwen die het vergelijken met het lopen van een (halve) marathon…
… harde buiken van weeën verschillen door onder andere de duur, frequentie en pijn? Harde buiken komen onregelmatig en zijn dan weer kort, dan weer lang van duur. Ze blijven vaak constant in pijn en zijn eerder vreselijk irritant, dan echt pijnlijk. Wanneer je een uur ontspanning zoekt in zijligging, onder de douche of in bad, zakt het over het algemeen af.
... Weeën komen regelmatig, duren maximaal een goede minuut en hebben iin pijn een opbouwend karakter: het wordt steeds erger. Door een douche of bad, wordt het over het niet minder, maar meer.
… wanneer je je baby een half jaar borstvoeding geeft, het meer dan 40% ziekenhuisopnames scheelt in de 1e 5 levensjaren?
… de meeste kraamverzorgsters meegaan naar het ziekenhuis om de bevalling te assisteren? Alleen één van ons en de kraamverzorgster zijn bij de bevalling aanwezig. Er is geen personeel van het ziekenhuis bij je bevalling; je huurt slechts een kamer van het ziekenhuis.
… een blaasontsteking in de zwangerschap zich vaak anders voordoet dan buiten de zwangerschap? De pijn bij het uitplassen is vaak afwezig en vaak zijn de enige klachten (onder-)buikpijn en vaak moeten plassen. Wanneer je twijfelt, harde buiken hierbij hebt of het niet vertrouwt, bel ons dan (hiervoor kun je uiteraard het spoednummer gebruiken). Wellicht is het verstandig om je (ochtend-)urine na te laten kijken: laat het ons altijd weten als je dit doet of hebt gedaan
- 20-12-2016 -
... Melkproducten (calcium) belemmeren de opname van ijzer uit je voeding. Het is dus beter beter om deze producten niet te combineren met je maaltijden. Je kunt melkroducten het beste 'tussendoor' gebruiken.
- 20-12-2016 -
10 GOUDEN TIPS BIJ DE BEVALLING:
- Kom in actie: bevallen is hard werken. Loop, beweeg, wiebel en gebruik de kracht die vrijkomt bij de bevalling.
- Adem door je buik: bij elke inademing komt de onderkant van je buik naar voren en bij de uitademing valt je buik weer terug. Inademen door je neus is het gezondst, uitademen doe je met je mond open.
- Neem verantwoordelijkheid. Geen voetballer zal scoren als hij aan de kant blijft staan om te kijken wat zijn coach roept.
- Gebruik je eigen wijsheid. Vertrouw op je eigen inzicht en capaciteit. Neem voor zover mogelijk zelf de regie over de bevalling en benut je krachten.
- Hanteer de pijn. Een kind krijgen is een enorme klus. Gebruik de kracht die vrijkomt om je kind op de wereld te zetten.
- Zoek ontspanning: creëer deze. Ook al is bevallen afzien, alles wordt lichter als je het jezelf naar de zin maakt.
- Breng jezelf tot uitdrukking. Jij moet het doen en dat lukt het beste als je daarin jezelf kunt zijn. Denk erover na wat dat voor jou betekent en leg jezelf geen beperkingen op.
- Beval op een warme, veilige plek. Waar je ook bevalt, zorg voor voldoende privacy, warmte, afzondering (zowel fysiek als emotioneel) en dim het licht.
- Denk niet maar voel. Het enige wat jij hoeft te doen is te voelen wat er gebeurt en daar zo goed mogelijk op reageren. Zoek naar houdingen die goed voelen. Want op deze manier werk je actief mee aan de geboorte van je kind.
- Zorg voor een coach. Een van de kerntaken van de verloskundige is je te ondersteunen in je natuurlijke kracht die je in je hebt.
- 13-12-2016 -
Zorg dat je tijdens de bevaling regelmatig plast. Ondanks goede weeën kan een volle blaas de bevalling laten stagneren.