Menu
https://www.baby2b.nl/deelname-aan-centering-pregnancy/n189c30
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
Deelname aan Centering Pregnancy 
10 okt 2019
Verloskundige Praktijk Judith D. Govers
Deelname aan Centering Pregnancy 

Centering Pregnancy (CP) is een vorm van verloskundige zorgverlening die wij aanbieden op ons centrum. Zwangeren komen niet  individueel op controle, maar in groepsverband. Er worden tien groepsessies van twee uur gegeven, waarvan 9 bijeenkomsten in de zwangerschap en 1 bijeenkomst na de geboorte. In elke groep zitten ongeveer 8-12 vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend. Het grote voordeel is dat je 17 uur meer zorg krijgt dan de individuele zorgverlening, dus 17 uur meer aandacht, 17 uur meer tijd om vragen te stellen en 17 uur meer kennisoverdracht. Wat een prachtige kans!! 

Dat Centering Pregnancy niet alleen heel leuk is, maar ook ‘gezond’ blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. CP leidt onder meer tot afname van vroeggeboorte, leidt tot een hoger geboortegewicht, een betere voorbereiding op de bevalling en een hoger aantal vrouwen dat start met het geven van borstvoeding, er wordt meer sociale steun ervaren en vrouwen zijn meer tevreden over de zorgverlening. 

Sandra, 36 jaar, 2de kind: ‘Ondanks dat ik al een keer een zwangerschap heb meegemaakt, heb ik toch meegedaan en ik ben er heel blij mee geweest. Ik had nu bewust tijd voor deze zwangerschap, omdat je echt even twee uur tijd neemt om te focussen op deze zwangerschap en de informatie zorgde er echt voor dat ik veel meer kennis had en me zelfverzekerder voelde.’ 

Vorm 

Elke bijeenkomst begint altijd met de medische controles; zo heeft de zwangere altijd nog even één op één tijd met de verloskundige om persoonlijke vragen te stellen. De overige zwangeren kunnen dan al gezellig bijkletsen of vragen stellen aan elkaar. Als alle zwangeren gecontroleerd zijn volgt het groepsgesprek en worden er verschillende thema’s besproken.

Het een kans geven 

Tijdens het tweede intake gesprek bespreken we altijd de mogelijkheid om mee te doen aan Centering Pregnancy. En als mensen twijfelen om deel te nemen zeg ik altijd: probeer het 1 of 2 keer, want anders weet je niet of het wat voor je is en weet je ook niet waar je nee tegen zegt. Een veelgehoorde reden is: ‘Ik ben niet zo’n groepsmens, dus ik doe het liever alleen.’ of ‘Ja, dat klinkt net als een theekrans’. Besef je goed dat wij deze bijeenkomsten gemiddeld 2-3 keer in de week geven, dus wij maken er echt geen theekransje van, maar willen op interactieve manier informatie uitwisselen. En je bepaalt zelf hoeveel je deelt met de groep en daarbij is het heel fijn als je wel mensen als vraagbaak kunt gebruiken of terug kunt vallen op anderen. Er komt namelijk veel informatie op je af in een zwangerschap! 

Ik geloof echt in de meerwaarde van CP, omdat je in de groep in aanraking komt met de ervaringen van anderen. Bijvoorbeeld: de ene zwangere vertelt dat ze elke avond 45 minuten de hond uitlaat met haar partner en zo goede gesprekken kunnen voeren. Dit kan de andere zwangere helpen om hier ook bewuster mee om te gaan en te motiveren om dit ook te gaan doen. 

Sophie, 31 jaar, 2de kindje en 2de keer deelname aan de CP: ‘Veel info, groep is ondanks wanneer je geen groepsmens bent leuk/prettig, vooral contact na de bevalling is fijn en waardevol!’ 

Mirjam, 28 jaar, 1ste kindje: ‘Doen! Geef het in ieder geval een kans. Je haalt er altijd wel informatie op die voor jou relevant is’. 

Bredere kijk 

Het bijwonen van de CP bijeenkomsten maakt dat je een bredere kijk krijgt op zaken, want iedereen heeft een ander perspectief. Hoe leerzaam! Want jij kan daar nou net niet aan hebben gedacht en gaat er nu wel over nadenken, omdat iemand anders dat in de groep deelt. Soms kan dit wat onzekerheid veroorzaken, maar het laat mensen ook heel erg groeien, omdat mensen nu veel meer bewustere keuzes maken. Het is niet meer: ‘Als de verloskundige zegt dat ik dat moet doen, doe ik het maar.’ maar meer: ‘Wat willen ik en mijn partner, waar kiezen wij bewust voor?’  Zo krijg je als zwangere veel meer regie en zeggenschap over je eigen zwangerschap en bevalling.  

Ezra, 24 jaar, 1ste kindje; ‘Waardevol, veel extra informatie, veel input ook van anderen, maar wel van gelijkgestemden omdat je in dezelfde ‘fase’ zit. Je leert ook veel door de vragen die anderen stellen.’ 

Meer impact/herkenning 

Daarbij kan het ook zijn dat ervaringsverhalen veel meer indruk maakt dan voorlichting: je kan je wellicht als zwangere beter herkennen in het verhaal van je groepsgenoot. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je met een bakerpraatje de deur uitgaat, want er zit altijd een van de verloskundigen bij, zodat de informatie die gedeeld wordt wel medisch juist is. 

Kim, 27 jaar, 2de kindje: ‘Het was heel fijn dat de verloskundigen feiten afwisselden met hun ervaringsverhalen uit de praktijk.’ 

Sociaal netwerk 

Je zit met vrouwen in de groep die in dezelfde fase van de zwangerschap zitten. Hoe fijn is het als je aan minimaal 8 vrouwen kan vragen of zij je klachten ook herkennen of om advies te vragen? Je moeder of zus of vriendin die een aantal jaar geleden bevallen is weet echt niet meer precies hoe ze zich bij 16 weken zwangerschap voelde of hoeveel weken ze was toen ze de baby voor het eerst voelde bewegen. Daarbij wordt er vaak een app groep opgericht die veel actiever wordt als alle babies geboren zijn. En het voordeel is dat er altijd wel iemand midden in de nacht wakker is om advies te vragen over je huilende baby die je niet getroost krijgt of de vraag of je wel of niet moet aanleggen of wel of geen speen moet gebruiken. 

Wij horen nog steeds berichten of ontvangen foto’s dat groepen elke maand nog koffie met elkaar drinken en dat een jaar nadat ze bevallen zijn! 

Iris, 38 jaar, 3de kindje: ‘Samen sta je sterk! Gewoon doen’

Verdieping en verrijking 

De bijeenkomst wordt altijd geleid door één van de verloskundigen en het leuke is dat je elkaar op een andere manier leert kennen, want je deelt meer met elkaar. Ook wij vertellen hoe wij aan onze naam komen, hoe de bevalling van onze moeders ging, wat wij voor ervaringen hebben met mensen met kraamtranen of depressieve gedachten in het kraambed. Informatie waar we in de 1-op-1 controles niet aan toe komen. En dat maakt dat de CP bijeenkomsten voor ons ook zo leuk zijn, echt een aangename afwisseling op onze reguliere spreekuur.!

Eline, 34 jaar, 1ste kindje: ‘Aanrader, leuk in connecties met andere moeders. Veel toegevoegde kennis, goede voorbereiding op bevalling/moeder zijn en zwangerschap.’

Roos, 29 jaar, 1ste kindje: ‘Even doorbijten, soms zag ik er wel tegenop om te komen, maar doordat ik altijd zoveel informatie kreeg die ik nuttig vond, bleef ik terugkomen!’ 

We hopen dat je met deze blog een inkijkje hebt gekregen over waarom wij als verloskundigen zo enthousiast zijn over Centering Pregnancy, maar ook de reacties van oud-deelnemers zijn positief! Dus waag de sprong en doe mee! 

Stoppen kan altijd nog als het echt niks voor je blijkt te zijn, vraag gerust om extra informatie, vraag rond aan zwangeren die meedoen of mee hebben gedaan en zeg het voort als je zelf behoort tot een van de enthousiaste deelneemsters! Wij willen graag ook de zwangeren bereiken die nog zoekende zijn naar een verloskundige en deze informatie over de CP kan mogelijk helpen, dus hoe kunnen wij deze zoekende zwangeren goed bereiken? We hopen door jullie. En hopelijk tot bij de volgende CP-bijeenkomst. 

Ps: de reacties van oud deelnemers komen echt van de evaluatieformulieren af, de namen zijn gefingeerd.  

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag