Menu
https://www.baby2b.nl/en-nu-dan-echt-over-het-dat-nou-zit-met-strippen/n213c30
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
En nu dan echt over het dat nou zit met `strippen`
19 nov 2019
Verloskundige Praktijk Judith D. Govers
En nu dan echt over het dat nou zit met `strippen`

Naar aanleiding van het spreekuur waarin er aan het einde van de zwangerschap vaak vragen of wensen komen met betrekking tot ‘strippen’, voel ik een dringende behoefte om hierover duidelijkheid te verschaffen. Niet alleen onder zwangeren, maar ook onder zorgverleners bestaat er hierover vaak nog onvoldoende of onjuiste kennis.

Overigens hebben de partners vaak een heel ander idee over strippen: deze variant gaat uiteraard over het langzaam uitkleden op muziek, vaak in een spannende setting. Daarover even een korte, grappige anekdote:

Jaren geleden heb ik spreekuur. Zij (de zwangere) weet wat strippen is, hij kent alleen de pikante variant. Nu zij inmiddels ruim 40 weken zwanger is, begint ze hierover en ik bied haar aan: ‘als je over 5 dagen nog niet bevallen bent, kom ik bij jullie thuis strippen’.

Je had zijn ogen moeten zien! Hij was werkelijk in de veronderstelling dat ik mij thuis langzaam uit zou kleden op zwoele muziek: ‘wat een verloskundige, wat een service!’… Zij en ik zagen al snel dat hij deze vergissing maakte en lagen flauw van het lachen! Toen hij de uitleg kreeg, wat wij bedoelden met strippen, kreeg hij rode blosjes op zijn wangen. Hilarisch!

Afijn, hoe zit het nu met strippen in de zwangerschap?

Strippen is een handeling die je kan verrichten tijdens een inwendig onderzoek met als doel de bevalling op te wekken. Dit komt omdat er prostaglandines vrij zullen komen: stofjes die weeën opwekken. Er zijn echter wel  2 belangrijke voorwaardes om te kunnen strippen. Er moet namelijk een ‘rijpe’ baarmoedermond zijn (voorwaarde 1). Een onrijpe baarmoedermond zal niet reageren op strippen én… nu komt de 2e voorwaarde (waarbij de meeste ‘fouten’ worden gemaakt): je kunt maar 1x strippen.

Voorwaarde 1: de rijpe baarmoedermond:

Om de rijpheid van een baarmoedermond aan te geven, bestaat er een score: de Bishopscore. Net als bij een rapportcijfer (1 t/m 10) heb je een voldoende vanaf een score van 6. De score gaat omhoog naarmate de baarmoedermond rijpt.

Eerst is een baarmoedermond een lange (ongeveer 5 cm) tuut die zo hard is als je neusbotje en staat vaak naar je rugzijde gericht. Aan het einde van de zwangerschap gaat het rijpen en komt de baarmoedermond meer naar het midden te liggen, verkort zich (verstrijken) en wordt week/zacht (verweken); zo zacht zelfs als je mond (groot verschil met je neusbotje!). Een rijpe baarmoedermond heeft bijna altijd iets ontsluiting of is er gemakkelijk in te krijgen door wat druk.

Vergelijk de rijpheid met appels: als een appel nog niet rijp is, kun je schudden aan de boom of tak waaraan de appel hangt wat je wilt, de appel zal niet loslaten. Zelfs wanneer je aan de appel trekt, zul je kracht moeten gebruiken om deze los te krijgen. De tak zal meebewegen.

Wanneer de appel rijp is, kan je aan de boom schudden, aan de tak of tegen de appel tikken en hij zal loslaten.

Een onrijpe baarmoedermond zal niet op de prostaglandine van het strippen reageren met weeen, omdat hij daar nog niet klaar voor is.

Wat doe je eigenlijk met strippen? Voorwaarde 2:

Tijdens het inwendige onderzoek ga je met je vingers in de opening (ontsluiting nodig dus) en woel je de vliezen, die aan de baarmoederwand vastgeplakt zitten los. Zonder ze te breken. Je kunt dit vergelijken met een plakband die je lostrekt van de ondergrond of een pleister die je van de huid haalt.

Het strippen zelf voel je niet, maar het inwendig onderzoek natuurlijk wel.

Vliezen die los gemaakt zijn, gaan niet meer vast: daarom kun je maar 1 x strippen!

Wij horen maar al te vaak: ‘in de vorige zwangerschap ben ik 3 x gestript’… nou, dat kan helemaal niet! Wat er is gebeurt, is dat men heeft gestript bij een onrijpe baarmoedermond. En ja, dat kun je natuurlijk doen, maar dat is in feite niet strippen. Het is aan de boom schudden, zonder dat er een appel te oogsten is.

De kunst van het strippen is dus: afblijven totdat de baarmoedermond rijp is: een bishopscore van 6.

Nu hanteren wij in de praktijk een nog iets strengere regel: wij strippen vanaf een Bishopsore van 7. In ieder geval bij moeders die een eerste kindje krijgen. Een enkele keer strippen we bij een Bishopscore van 6, maar dan krijgt ze een volgende kindje en is er wellicht al 3 of meer cm ontsluiting.

Wanneer strippen we?

Vanaf 40 weken hebben we in principe geen bezwaar om in ieder geval eens te kijken naar de rijpheid van de baarmoedermond. In overleg kan er gestript worden.

Mocht er sprake zijn van een inleiding omdat men bijna 42 weken is, willen we nog wel eens overstag gaan om te strippen bij een bishop van 4 of 5, want dan hebben we niets te verliezen en wel een inleiding te voorkomen.

Doordat we strippen bij een rijpe baarmoedermond (Bishop 6-7) hebben we een slagingspercentage van >90%! Dat wil zeggen dat na het strippen de bevalling in meer dan 90% van de gevallen binnen 2-24 uur op gang komt.

Hopelijk heb ik voldoende uitleg gegeven over dit interessante fenomeen. We blijven natuurlijk altijd bereikbaar voor vragen.

Blog by Judith

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag