Menu
https://www.baby2b.nl/kinderwens
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 

Kinderwensspreekuur

Wanneer je zwanger wilt worden kan het nuttig zijn om als vrouw, maar ook als man, eens stil te staan bij de dagelijkse leefwijze. Het kan zijn dat met een kleine aanpassing het risico op een aandoening bij de baby kleiner wordt.

Foliumzuur

Het is vooral belangrijk om, zodra je zwanger wilt worden, te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit kun je gewoon bij de drogist of apotheek kopen. Foliumzuur is een B-vitamine dat het risico verlaagt op het krijgen van een kind met een neurale buis defect (o.a.open ruggetje). Een landelijk advies is dat vrouwen vanaf 4 weken voor de zwangerschap tot en met de 10de week van de zwangerschap een dagelijkse hoeveelheid van 0,5mg foliumzuur moeten innemen. Het is verstandig om niet voor de eerste echo te stoppen met het slikken van foliumzuur, zo weet je zeker dat je het voor de hele periode hebt genomen

Andere invloeden

Andere zaken die van invloed kunnen zijn op je eigen gezondheid en die van het kind zijn o.a. overgewicht, roken, alcohol, drugsgebruik, medicijngebruik en bijvoorbeeld op de werkvloer het gebruik van schadelijke stoffen of straling zoals röntgenstraling. Zie folder: Kinderen krijgen? Denk na over risico's op het werk. Als je wilt weten of het nodig is om iets te veranderen aan je voedingspatroon kun je hiervoor het beste de website van het voedingscentrum bekijken. Ook wanneer er bij jezelf of in je familie aangeboren afwijkingen of erfelijke aandoeningen voorkomen, is er de mogelijkheid om tijdig uit te zoeken wat dit voor gevolgen kan hebben voor jullie zwangerschap en kind. Er zijn een aantal goede websites beschikbaar waar je mogelijk antwoord kan krijgen op een aantal vragen:

www.groeigids.nl/algemeen/kinderwens

www.zwangerwijzer.nl

www.strakszwangerworden.nl

Kinderwens consult

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om in een consultgesprek je vragen te beantwoorden en zonodig aanvullend onderzoek te regelen. Je kunt hiervoor een afspraak maken. Het ministerie van VWS overweegt momenteel om het Kinderwens Consult te vergoeden in de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden dit consult nu al. De kosten voor het Kinderwens Consult zijn € 80 per consult. Momenteel doen we dit consult gratis. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig.

 

 

 

Zwanger worden

Als je stopt met anticonceptie, kun je in het begin gewoon spontaan en op goed geluk vrijen. Meestal lukt het niet meteen de eerste maand(en) om zwanger te worden, maar weet dat 85-90% van alle stellen met een kinderwens binnen een jaar zwanger is. Als je na een halfjaar nog niet in verwachting bent, kun je de kans op zwangerschap proberen te vergroten door op de dagen waarop je de grootste kans hebt om zwanger te worden te vrijen. Je hebt als vrouw twee tot drie vruchtbare dagen per cyclus. Je kunt zelf uitrekenen welke dagen dat zijn.

Vruchtbare dagen berekenen

85-90% van alle stellen met een kinderwens is binnen een jaar zwanger!

De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie. De ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen zijn dat de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rondom de eisprong ben je het meest vruchtbaar.

Hoe kun je merken dat je een eisprong hebt

Rond je eisprong stijgt je temperatuur iets. Als je elke dag voor het opstaan, rond hetzelfde tijdstip, je temperatuur meet en noteert zul je dit merken. Ook verandert je afscheiding rond deze tijd in een helder en glanzend slijm en kan soms ook draderig zijn. Na 3-4 dagen, als de vruchtbare periode weer voorbij is wordt de afscheiding weer witter en dikker. Als je vruchtbaar bent verandert ook de baarmoedermond, deze is in de vruchtbare periode zo zacht als je oorlel of lippen en staat een beetje open. Buiten deze vruchtbare dagen is de baarmoedermond harder, als het topje van je neus, en gesloten. Deze veranderingen kun je door inwendig zelfonderzoek herkennen. Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. Ze hebben dan een beetje kramp of pijn links of rechts onder in de buik. Een andere mogelijkheid is een ovulatietest, deze meet de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) in je urine. Dit hormoon zorgt ervoor dat er een eicel vrijgegeven wordt. De ovulatietest meet een stijging van dit hormoon en stelt de dagen vast waarop je het best kunt vrijen. Ovulatietesten zijn bij de drogist of de apotheek te koop.

 

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag