Nieuwbrief 14 december
Verscherpte Corona-maatregelenOpnieuw zijn er scherpere Corona-maatregelen nodig. We passen ons aan. Allemaal om jou, je gezin, anderen en onszelf te beschermen. Werk je mee?
Wat een spannende tijd! Het Coronavirus laat zich gelden. We nemen daarom maatregelen en willen je graag op de hoogte houden. Dit soort maatregelen zijn nooit leuk, voor niemand. Echter, we hebben de plicht om ons te conformeren. We begrijpen je eventuele weerstand. Die voelen we zelf ook. Wij zouden graag weer terug naar ‘voorheen’: gezellige zorg, waar iedereen altijd welkom is, zonder gedoe. We zijn van mening dat we dit samen moeten dragen, want samen sta je sterk.
We willen je allereerst dringend verzoeken om je mail, onze social media, onze website én je telefoon in de gaten te houden, zodat we je up to date kunnen houden over maatregelen, maar ook over jouw individuele afspraak. Daarnaast willen we je vriendelijk doch dringend verzoeken, om zoveel mogelijk vragen te stellen per mail (info@baby2b.nl).
Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens deze verscherping van maatregelen (dec.2020):
Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij de volgende maatregelen genomen:
- We houden voorlopig uitsluitend spreekuur op onze hoofdlocatie in Huizen (Eemlandweg 8) en in de Blaricummermeent (Binnendelta 3K).
- Het dragen van een mondkapje in onze praktijk is verplicht. Zodra je plaatsneemt in de onderzoekskamer mag het mondkapje af, mits er anderhalve meter afstand bewaard wordt.
- Wij vragen je om alleen naar de controles toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen. Uiteraard maken we graag een Facetime verbinding met je partner.
- Houd svp je telefoon en e-mail goed in de gaten, want het kan zijn dat we je afspraak willen verzetten, omdat onze agenda’s nu grote veranderingen ondergaan. We hopen op je begrip te kunnen rekenen.
- Voorheen kon je partner mee naar de intake, de echo’s of tijdens het bespreken van het geboorteplan. De intakes én geboorteplan-bespreking zullen we telefonisch doen op de tijd dat je een afspraak met ons hebt gemaakt. Tijdens de echo kan je partner via Facetime ‘mee’. Mocht je een echo en een intake na elkaar hebben gepland. Dan kom je dus alleen en kan je partner via Facetime meedoen. We zullen dan samen een oplossing voor de intake zoeken, want die vervolgen we telefonisch. Ook hier geldt: houd je telefoon en e-mail goed in de gaten, want het kan zijn dat we genoodzaakt zijn je afspraak te verzetten.
- We zullen meer tijd tussen de afspraken plannen wanneer je tussen de 16 en 27 weken zwanger bent.
- Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren. Stel je vragen daarom het liefst per mail (of telefonisch). We stellen het op prijs als je hierin meewerkt.
- Alleen (noodzakelijke) medische echo’s kunnen doorgaan.
- Kraamvisites doen wij ook telefonisch. Wellicht zetten we nu ook Facetime in.
- De 6 weken nacontrole doen we telefonisch.
- Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden en Centering Pregnancy-bijeenkomsten doen we via Zoom. Indien je je hebt aangemeld, krijg je een inlogcode van ons.
- We kunnen pretecho’s en massages niet door laten gaan.
- Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
- Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk een uitzondering hierop aan te vragen. Die aanvraag kun je bij ons indienen. Te allen tijde is het dragen van een mondkapje verplicht.
- Ook kraamvisite na de bevalling is niet toegestaan in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben.
- Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
- Bij een thuisbevalling is alleen je partner en de kraamverzorgster aanwezig. Visite is in overleg met de kraamverzorgster toegestaan.
- Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
- We doen ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met het ziekenhuis Tergooi afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.
Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus
Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo frequent hygiënische hulpmiddelen.
Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien.
Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.
Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.
Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:
- Was regelmatig je handen
- Hoest of nies in je elleboog
- Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
- Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
- Schud geen handen en begroet mensen niet met kussen
- Houd sociale afstand
We willen je graag bedanken voor alle begrip en medewerking. Laat het alsjeblieft weten als je moeite hebt met deze maatregelen of als je stress ervaart van deze lange periode van Corona-maatregelen en deze verscherping daar bovenop. Samen komen we er: we zijn voor je!
Team Verloskundecentrum Judith Govers