Menu
https://www.baby2b.nl/zwangerschap/babyvoeding
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 

Moedermelk of poedermelk?

Borstvoeding is een logisch gevolg voor het lichaam.

Het is goed om in de zwangerschap al informatie in te winnen over het geven van voeding aan de baby zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Wat zijn de voordelen? Hoe kan ik me voorbereiden?

Moedermelk

Het geven van moedermelk is een logisch gevolg voor het lichaam: het gaat er helemaal van uit dat de borsten daarvoor gebruikt worden en bereiden zich tijdens de zwangerschap al voor.

Het is de perfecte voeding voor een baby (zelfs flesvoedingsfabriekanten zeggen het). Je kunt het vergelijken met de eerste vaccinaties die je kind krijgt. Moedermelk bevat antistoffen tegen ziektes en bevordert de ontwikkeling van het afweersysteem. Kunstvoeding levert geen van deze voordelen. Borstgevoede baby’s zijn minder (vaak) ziek en zijn beter beschermt o.a. tegen longontsteking, eczeem, allergie, griep, oorontsteking, diabetes, CARA-klachten, etc.

 • Moedermelk bevordert het loskomen van meconium (de eerste, plakkerige, ontlasting) en is lichter verteerbaar dan poedermelk, daardoor heeft je kindje vaak aanzienlijk minder last van kramp en kan het beter poepen.
 • Moedermelk van premature baby’s past zich aan de te vroeg geboren kindjes aan: zo zijn de eiwitten beter verteerbaar, is de voeding vetter, waardoor de baby beter kan groeien en zijn de antistoffen anders gedoseerd.
 • Het orgaan- en zenuwstelsel van de baby wordt beter ontwikkeld als je borstvoeding geeft.
 • Borstvoeding geven beschermt jezelf tegen baarmoeder- borst- en eierstokkanker. Het zorgt voor minder nabloedingen bij de bevalling. Je loopt minder kans op het ontwikkelen van reumatische artritis. Je bent de extra aangekomen kilo's van de zwangerschap sneller kwijt; je verbrandt immers meer calorieën.
 • Moedermelk is gratis en altijd bij de hand, op de juiste temperatuur en in de juiste samenstelling.

Poedermelk

Borst of fles; wat je keuze ook is, we zullen je met raad en daad bijstaan!

Natuurlijk heeft het geven van poedermelk ook voordelen: het grote voordeel is dat je niet altijd zelf hoeft te voeden. Je kunt de voeding uitbesteden aan anderen. Als er bij jou of in de familie allergieën voorkomen, raden wij aan borstvoeding te geven; kies je toch voor poedermelk; geef dan hypo-allergene flesvoeding.

Wat je keuze ook is: wij respecteren je keuze en zullen je met raad en daad bijstaan.

Zie ook Tips voor borstvoeding en flesvoeding

Vroeger hanteerden we 10 vuistregels met betrekking tot het voeden van baby’s, die zijn nu omgevormd naar 5 standaarden.

De standaarden

 1. Organisaties voor moeder- en kindzorg hebben beleid vastgelegd waarmee elk kind een optimale start kan maken. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar voeding in de eerste twee levensjaren.
 2. Alle moeders krijgen hun baby direct na de geboorte in huidcontact bij zich. Het huidcontact duurt minimaal een uur.
 3. Ouders krijgen uitleg -ongeacht de voedingskeuze- over voeden op verzoek en de normale groei en ontwikkeling van hun kind.
 4. Vrouwen kunnen geïnformeerde beslissingen nemen met betrekking tot voeding.
 5. Ouders worden gesteund in het ontwikkelen van een hechte band met hun kind en het nemen van geïnformeerde beslissingen over de verzorging en behandeling van hun kind.

Achter de vijf standaarden zitten drie principes:

 • Elk kind heeft recht op een optimale start in het leven.
 • Ouders worden met respect behandeld met inachtneming van hun culturele achtergrond en ondersteund in hun eigen keuzes op grond van objectieve informatie, zodat zij hun kinderen optimaal kunnen voeden in de eerste levensjaren.
 • Goede voedingsgewoontes en in het bijzonder het geven en krijgen van borstvoeding, zorgen voor optimale gezondheid van moeder en kind.
Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag