Echo's
Diverse echo’s worden door ons gedaan op de praktijk, namelijk de termijnecho, groei-echo’s en de liggingsecho en indien gewenst pretecho's. De echo’s worden gemaakt op locatie Huizen aan de Ambachtsweg.
![]() | Vroege echo= vitaliteits-echoAls je dat wenst kunnen we rond de 7e/8e week van je zwangerschap al een echo maken. Op deze echo is te zien of het embryo zich in de baarmoeder bevindt of dat het gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Daarnaast kunnen we kijken of het hartje klopt en hoever je ongeveer zwanger bent. |
Soms is er een medische reden om een vroege echo te maken. Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam had of in deze zwangerschap bloedverlies of afwijkende buikpijn hebt.
Echo’s vóór een zwangerschapsduur van 10 weken worden meestal vaginaal (inwendig) gemaakt.
Wat kun je verwachten van zo’n vroege echo?
-
4 weken: verdikking van het baarmoederslijmvlies en de zwangerschapsring (vruchtzak van 3-5mm)
-
5 weken: het dooierzakje (circa 2 mm) en soms al iets van embryonaal weefsel, maar nog geen hartactie
-
6,5-7 weken: embryo met hartactie en een dooierzakje
-
7-8 weken: de baby beweegt en de eerste hersenstructuur is zichtbaar
-
9 weken: de ledematen en de vorm van de schedel ontwikkelen zich
-
10 weken: de zwangerschapsduur is te bepalen. De kruin-stuitlengte is dan ongeveer 30mm.
TermijnechoDe termijnecho wordt gemaakt tussen de 10e en 12e week, dan is de termijn betrouwbaar te bepalen. Het is mogelijk dat de uitgerekende datum, die werd berekend naar aanleiding van de laatste menstruatiedatum, wordt bijgesteld. | ![]() |
De 13 weken echo
Deze echo wordt sinds 1 september 2021 aan alle zwangeren aangeboden. De echo vindt plaats tussen 12+4 en 14+3 weken zwangerschap. Een foetus is dan zo groot als een appel. Alleen een aantal grotere afwijkingen kunnen gediagnosticeerd worden. Er wordt niet naar het geslacht gekeken. In deze folder lees je meer over de 13 weken echo. De echo wordt gemaakt door 1 van de echoscopisten in Tergooi. Als je kiest voor de 13 weken echo doe je mee aan een onderzoek dat zich richt op de voordelen en de nadelen van de 13 weken echo: Aan de ene kant lijkt het goed om al vroeg in de zwangerschap te weten of er sprake is ernstige lichamelijke afwijkingen: je hebt dan meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat je met de uitslag doet. Maar aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.
De 20 weken echo
Ook deze echo wordt aan alle zwangeren aangeboden. De echo vindt plaats tussen de 18e en 21e week. Tijdens deze echo worden vele aspecten van de baby nagekeken. Het is een goede methode om aangeboren afwijkingen vast te stellen. Er wordt gekeken naar de organen, de ruggewervel, de schedel en ledematen. Ook kun je vragen naar het geslacht van de baby. Het is verstandig om deze folder ter voorbereiding te lezen. Deze echo wordt vergoed door de ziektekostenverzekering.
De 20 weken echo wordt door gespecialiseerde echoscopisten gemaakt. Leonie maakt deze echo's voor ons centrum.
Het kan zijn dat je een medische indicatie hebt voor dit onderzoek (bijvoorbeeld bij aangeboren afwijkingen in de familie). In dit geval zullen wij dit met je bespreken en maken we de afspraak bij de gynaecoloog.
![]() | Let op: deze echo vervangt niet de pretecho. Hou hier rekening mee; bijvoorbeeld met het meenemen van familieleden en/of kinderen. Er kan immers zijn dat er een afwijkende bevinding wordt geconstateerd. |
Groeiecho
Bij de meeste zwangeren maken wij een groeiecho bij ongeveer 30 weken.
Liggingsecho
Deze echo doen we alleen op indicatie; als wij twijfelen over de ligging.
Pretecho
Een pretecho is een echo op eigen verzoek, de echo heeft geen medische status. Je krijgt foto's mee en we sturen je wat digitale plaatjes toe. Je kunt hier “iedereen” mee naar toe nemen. Wij hebben de mogelijkheid voor pretecho's op verschillende dagen in de week (2D of geslachtsbepaling vanaf 16 weken).