Menu
https://www.baby2b.nl/zwangerschap/eerste-afspraak
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 

Eerste afspraak

Zodra je zwangerschapstest positief is kun je (zonder doorverwijzing van de huisarts) contact opnemen met onze praktijk. Je komt dan rond de 9e week van je zwangerschap voor de intake op het spreekuur. De eerste echo hebben we dan meestal al gemaakt. De intake zal ongeveer 45 minuten duren.
Uiteraard kun je ons voordat de intake heeft plaatsgevonden al bellen bij ongerustheid of wanneer je vragen hebt.

Tijdens het intakegesprek (ca. 45-60 min) wordt jullie gezondheid in kaart gebracht. 

De vragen hebben betrekking op je medische voorgeschiedenis zoals ziekten, specialistische behandelingen en operaties, maar ook over de gezondheid van jullie naaste familie. Het kan handig zijn om vooraf al te bedenken of erfelijke of aangeboren afwijkingen voor komen in de familie. Ook over je sociale situatie hebben we een aantal vragen. Alles met het doel om zo goed mogelijk met jullie mee te kunnen denken en veilige zorg aan jullie te kunnen leveren. Wij vinden het fijn als jullie samen kunnen komen. 

Als dit niet je eerste zwangerschap is, dan zijn er ook vragen over eerdere zwangerschappen en eventuele bevallingen. Mocht je toen niet onder controle zijn geweest bij deze praktijk, dan is het prettig als je de zwangerschapskaart en/of bevalverslag kunt meenemen, zodat we deze gegevens kunnen invoeren. 

Ben je al verder in de zwangerschap en verhuis je naar deze regio? Ook dan ben je van harte welkom! Het intakegesprek zal dan ca. 30-45 minuten duren. We nemen de papieren van de verloskundige of gynaecoloog door en bespreken het verloop tot nu toe. We gaan verder waar de zorg gebleven was. Wel zo handig dat je niet alles opnieuw hoeft te vertellen.

Tevens zullen we jullie voorzien van lifestyle-adviezen, zodat je gezond zwanger kan zijn.

Onze praktijk is onderdeel van Geboorteteam het Gooi. Wanneer je voor intake bent geweest, zullen we, nadat je hiervoor toestemming hebt gegeven, jouw intake bespreken binnen een team van geboortezorgprofessionals: de gynaecoloog, klinisch verloskundige en arts-assistenten kunnen onderdeel van dit team zijn. 

We bespreken jouw gegevens om met elkaar tot een veilig ‘zorgpad’ te komen. Alle specifieke aspecten worden hierin meegenomen. Het zorgpad bepaalt wie je hoofdbehandelaar is, welke (extra) zorg je krijgt en wanneer je afspraken hebt. Dit alles wordt uiteindelijk gezamenlijk met jou bepaald. Zodat jij tevreden bent met onze zorg. Jouw zorgvraag zet ons aan het werk!

Uiteraard is er gelegenheid voor het stellen van vragen en maken we een vervolgafspraak die bij jou past.

Neem mee naar de eerste controle:

  • Je legitimatiebewijs
  • Pasje van je ziektekostenverzekering
  • Namen van eventuele medicatie die je gebruikt
  • Namen van eventuele erfelijke ziekten
  • Lijstje met vragen die je aan ons wilt stellen
  • Gegevens van vorige zwangerschappen en bevallingen

Bloed prikken

Tijdens deze afspraak zullen wij, afhankelijk van hoeveel weken je precies zwanger bent, ook bloed bij je afnemen. Door middel van deze bloedafname worden bepaald: bloedgroep en rhesusfactor, ijzergehalte, (suikergehalte), en antistoffen tegen hepatitis, lues, rubella en HIV. De uitslag van de bloedtest wordt naar ons gestuurd. Alleen als er afwijkingen of bijzonderheden zijn wordt je gebeld zodra de uitslag binnen is. Als er geen bijzonderheden zijn, delen wij je de uitslag mee tijdens de eerstvolgende afspraak.

Vanaf week 11 kun je het hartje horen

Vanaf ongeveer 11 weken is het mogelijk om naar het hartje te luisteren via een uitwendige doppler. Vóór 11 weken is de baarmoeder vaak nog onvoldoende gegroeid om dit uitwendig te kunnen doen. Wellicht heb je al een echo-afspraak (gehad) en kun je dan het hartje zien kloppen.

Prenatale diagnostiek en -screening

We bespreken tijdens het tweede consult de prenatale diagnostiek en -screening, zoals, de NIPT, de 13 en 20-weken-echo, etc. We zullen jullie voorlichten over welke testen er zijn en zullen jullie helpen bij het maken van een keuze. Het is belagrijk dat je de informatie op onze site hebt gelezen en goed voorbereid naar dit gesprek komt zodat jullie een goede keuze kunnen maken.

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag