Eet- en leefadviezen
Eetadviezen
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap of de borstvoedingsperiode kan schadelijk zijn.
Verse groenten en fruit leveren vitaminen, mineralen en vezels. Was groente goed. Aardappelen, volkorenbrood, rijst en pastaproducten zijn belangrijke energiebronnen. Melkproducten, eieren, vlees en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoefte voor moeder en kind. In vette vis zit vitamine D die belangrijk is voor een goede botopbouw. Wees zuinig met suiker en snoep met mate. Probeer in de zwangerschap niet teveel aan te komen: je zult dit letterlijk zwaar ervaren. Veelal gaat een te grote groei gepaard met knie- en rugklachten. Gemiddeld komt een vrouw 12 kg aan in de totale zwangerschap. Goed om naar te streven! Wil je meer weten over zwangerschap en voeding, kijk dan eens op de site van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl onder zwangerschap/kinderen.
Drop eten kan in de zwangerschap geen kwaad, behalve bij een hoge bloeddruk.
Foliumzuur
Slik elke dag een tablet van 0,4 mg foliumzuur (vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken zwangerschap). Deze tabletten zijn vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek en verminderen de kans op o.a. een open ruggetje. Heb je diabetes, epilepsie, is er een eerstegraads familielid met een open ruggetje of ben je zwanger van een tweeling? Slik dan in plaats van 0,4 mg een dosis van 5 mg per dag.
Diëtiste
Wat is gezonde voeding? Hoe voorkom ik dat ik teveel kilo's aankom? Wat moet ik vermijden nu ik zwanger ben? Ageeth Menten, dietiste is nauw betrokken bij ons centrum. Je kunt met haar een indicvidueel consult afspreken en vanaf januari zal zij maandelijks een voorlichtingsavond verzorgen.
Medicijnen
Met medicijnen moet je voorzichtig zijn in de zwangerschap. Veel middelen kunnen schade berokkenen bij het kindje. Overleg altijd met je arts of met ons en wees extra waakzaam bij zelfmedicatie. Paracetamol zonder codeine/coffeine kan je zonder gevaar gebruiken. Lees de bijsluiter zorgvuldig. Als de tandarts het nodig vindt te verdoven, is hier tijdens de zwangerschap geen bezwaar tegen. Vertel de arts wel dat je zwanger bent, dan kan hij er tijdens de behandeling rekening mee houden.
Allergieën
Wanneer allergieën voorkomen bij jezelf, de vader of eventuele broertjes en/of zusjes is de kans 40-80 % dat de baby ook allergisch wordt. Hoe meer gezinsleden allergisch zijn, hoe hoger de kans op een voedselallergie. In de zwangerschap geldt dan: eet geen pinda's en wees zuinig met andere noten. Pinda's zijn namelijk een sterk allergeen. Het kan soms wenselijk zijn dat de zwangere vrouw een aangepast dieet volgt; wij geven je graag informatie.
Roken
Roken heeft absoluut schadelijke gevolgen voor de baby. De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor een verminderde zuurstof- en voedingstoevoer naar de baby. Als gevolg van de verminderde doorbloeding en afgenomen zuurstoftoevoer bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daardoor vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren dan kinderen van niet-rooksters. Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Tijdens hun eerste levensjaren hebben zij vaker ziekten aan o.a. de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby gerookt wordt. Dat je beter een sigaretje kan roken, dan stress hebben is een fabel. Het advies aan beide ouders luidt: Stop met roken! Wij gaan graag met jou/jullie de uitdaging aan en willen je graag met onze kennis en tips terzijde staan. Wij hebben allemaal een cursus gevolgd om je zo goed mogelijk te helpen. Voor informatie over stoppen met roken kan je terecht bij het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Tribos Instituut via www.rokeninfo.nl of 0900-1995
Alcohol
Het is het veiligst tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode geen alcohol te gebruiken. Hoe meer en vaker alcohol gebruikt wordt, hoe groter de risico's. Zie ook www.alcoholenzwangerschap.nl
Drugs
Druggebruik wordt in de zwangerschap zeer sterk afgeraden. De baby wordt medeverslaafd en moet na de bevalling afkicken. Gebruik je drugs? Of rook je wel eens wiet? Vertel het alsjeblieft aan ons, wij willen je graag met raad en adviezen bijstaan.
Sporten
Pas bij sporten je tempo aan. De meeste sporten kun je tot aan het einde van de zwangerschap blijven beoefenen, maar je zult goed naar je lichaam moeten luisteren. Sporten waarbij je het risico loopt te vallen (paardrijden, wintersport) of iets in je buik te krijgen (hockeystick) zijn minder verstandig. Zorg voor voldoende vochtinname. Een goede conditie helpt je niet alleen door de zwangerschap, maar is essentieel tijdens je bevalling. Ook de herstelperiode na de bevalling zal aanzienlijk korter en gemakkelijker zijn. Wij raden je dan ook aan enige vorm van sport te (blijven) beoefenen.
Seksualiteit
Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seksualiteit. Wel kan de beleving verschillen tijdens de zwangerschap. Heb je vragen of problemen bespreek die dan gerust met ons. Heb je vervelende seksuele ervaringen of moeite met inwendig onderzoek? Geef dit dan aan tijdens het spreekuur, wij zullen er uiteraard rekening mee houden.
Schadelijke stoffen en straling
Vermijd zoveel mogelijk ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën en verf op terpentinebasis. Je haren kun je gerust kleuren; er zijn geen schadelijke gevolgen van bekend. Als het nodig is röntgenfoto’s te laten maken, vermeld dan dat je zwanger bent. Meestal zal geprobeerd worden de foto’s tot na de zwangerschap uit te stellen. Als dit niet mogelijk is, kun je de baarmoeder af laten schermen, zodat de baby zo min mogelijk straling krijgt.
Van magnetrons, telefoons en beeldschermen zijn geen schadelijke invloeden aangetoond.
Sauna en zonnebank
Tegen saunabezoek is na de 16e zwangerschapsweek geen bezwaar. Wel adviseren wij geen grote wisselingen in temperatuur te maken (dus geen koude dompelbaden). De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (bruine vlekken in het gezicht) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook gebeuren door zonnen. Draag een hoed en smeer goed in.
Kattenbak en werken in de tuin
In uitwerpselen van (vooral jonge) katten kan de toxoplasmoseparasiet zitten. Draag bij het verschonen van de kattenbak en bij het werken in de tuin handschoenen. Nog beter is deze klusjes uit te besteden aan iemand anders. Heb je al eerder een toxoplasmose-infectie doorgemaakt, dan ben je beschermd tegen deze parasiet.
Handen wassen
Heb je de (plas)luier van een peuter verschoond? Was dan goed je handen. Eet niet van het bestek van een peuter en drink niet uit dezelfde beker. Peuters kunnen CMV (cytomegalievirus) onder de leden hebben zonder dat je dat weet.
Autogordels
Autogordels moeten ook door zwangere vrouwen gedragen worden. Het is een fabel dat je alleen de schoudergordel mag dragen als je zwanger bent. Dit is in een botsing levensgevaarlijk. Dragen dus, die gordels!